HTML

Kóborlás a gasztronómiában

Fiatal. Sokoldalú. Szakács-Borász-Sommelier. Szenvedélyesen szereti a munkáját. Borokat terel és imád élni. Te hinnél neki? Szakácskönyv? Élménybeszámoló? Borbúvárkodás? Ételek és italok, bor, sajt, miegymás? Szerinted?

Friss topikok

Linkblog

Chablis, Chardonnay, Kereklevelű, "... most akkor mi van??!"

2008.01.09. 11:48 :: kóBORló

Leginkább Chardonnay, röviden Ch.(ejtsd: [sárdoné, röviden céhá], DE!!! még véletlenül sem Sándor felesége:Sándorné!!! - megtörtént eset, nem a humorom ilyen gyenge).

Un. világfajta. Ez azt jelenti, hogy ahol szőlőt termesztenek széles -e világban, ott többnyire megtaláljuk őt. Bármerre járunk is, ilyen bor szinte biztosan lesz az étterem kínálatában. Nehéz vele melléfogni.

Fehér borszőlőfajta.
Franciaországból, Burgundia legészakibb régiójából, meglepő módon Chablis(mondjuk bátran [sábli]) nevezetűből ered. Ezen a vidéken a Chardonnay a fő szőlőfajta. A belőle készült markánsabb savú, kevéssé gyümölcsös, többnyire vaskos, ám mineralitásukkal elegáns borok futnak Chablis, mint gyűjtőnév alatt.
(mineralitás=ásványias jelleg ízben a talaj kőzetei miatt)
Magyarországon, Kereklevelűnek hívták, mivel a szőlő levelének kerek formája volt(ugye-ugye, rá nem jöttünk volna). Itthon is szépeket kerekít Északon, Egertől a Mátrán keresztül Etyek-Válon át a Balaton-Káli medence környékéig. De Délen sem kell panaszkodnunk, különösen Siklóson nem.

Sokszínű, ezerarcú, mindenhol hasonlít, mégis kicsit más: virágillat kontra "büdösség", zöld ízek kontra pisztácia, vajasság, - ezekről majd máskor írok. Addig is van mire figyelni kóstolásnál.

Szólj hozzá!

Címkék: fehér chardonnay bor

A bejegyzés trackback címe:

https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr19290664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása