Leginkább Chardonnay, röviden Ch.(ejtsd: [sárdoné, röviden céhá], DE!!! még véletlenül sem Sándor felesége:Sándorné!!! - megtörtént eset, nem a humorom ilyen gyenge).
Un. világfajta. Ez azt jelenti, hogy ahol szőlőt termesztenek széles -e világban, ott többnyire megtaláljuk őt. Bármerre járunk is, ilyen bor szinte biztosan lesz az étterem kínálatában. Nehéz vele melléfogni.
Fehér borszőlőfajta.
Franciaországból, Burgundia legészakibb régiójából, meglepő módon Chablis(mondjuk bátran [sábli]) nevezetűből ered. Ezen a vidéken a Chardonnay a fő szőlőfajta. A belőle készült markánsabb savú, kevéssé gyümölcsös, többnyire vaskos, ám mineralitásukkal elegáns borok futnak Chablis, mint gyűjtőnév alatt.
(mineralitás=ásványias jelleg ízben a talaj kőzetei miatt)
Magyarországon, Kereklevelűnek hívták, mivel a szőlő levelének kerek formája volt(ugye-ugye, rá nem jöttünk volna). Itthon is szépeket kerekít Északon, Egertől a Mátrán keresztül Etyek-Válon át a Balaton-Káli medence környékéig. De Délen sem kell panaszkodnunk, különösen Siklóson nem.
Sokszínű, ezerarcú, mindenhol hasonlít, mégis kicsit más: virágillat kontra "büdösség", zöld ízek kontra pisztácia, vajasság, - ezekről majd máskor írok. Addig is van mire figyelni kóstolásnál.
Chablis, Chardonnay, Kereklevelű, "... most akkor mi van??!"
2008.01.09. 11:48 :: kóBORló
Szólj hozzá!
Címkék: fehér chardonnay bor
A bejegyzés trackback címe:
https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr19290664
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.