HTML

Kóborlás a gasztronómiában

Fiatal. Sokoldalú. Szakács-Borász-Sommelier. Szenvedélyesen szereti a munkáját. Borokat terel és imád élni. Te hinnél neki? Szakácskönyv? Élménybeszámoló? Borbúvárkodás? Ételek és italok, bor, sajt, miegymás? Szerinted?

Friss topikok

Linkblog

A Beszélgetős Vörös

2007.12.17. 20:50 :: kóBORló

Egy klasszikus, az Öreg kontinensen, a Rhône-völgyében honos összeállítás: Grenache-Syrah-Mourvedre.
Ez a palack bor azonban Új-Zéland mellől, a hajdani fegyenc szigetről származik, nevét simán GSM-re rövidítették,
és 1998-ban született. (Hű, de rég volt: AC/DC, kollégium, levágattam a hosszú hajam, balatoni nyár...).

Dekantálni lehetne:
1) Nem csak az üledék miatt - ez egészséges jelenség öreg vöröboroknál, hogy "szöttyös" az alja, attól van ez, hogy kiválik a színanyag, az antocianinok...nem tetézem, szóval ez természet anyánk ajándéka.
2) Ráadásul igen impozáns a gyertyaláng felett dekantáló sármos háziúr látványa.
3) Mindenképp levegőért kiált, akklimatizálódni szeretne a palack szelleme az eltelt majdnem 10 év után.

 

De mi beszélgetünk és szomjasabbak vagyunk mint szakmaiak.
Dugó kihúz, megszagol: gyönyörű, egészséges, natúr parafa ("Macika, mit variálsz már?!")Öblös padlóvázába töltjük (a máskor indokolatlanul nagy kelyhű poharat hívjuk így), de egy ilyen 9 éves "állat" padlóvázát kíván.
Lomhán mozdul, nehéz folyású, elegáns anyag, mély rubin árnyalattal ("Hú, de gyönyörű színe van... tegnap láttam egy ilyen felsőt..."), telt, érett bogyós gyümölcsök illatával, az említett dzsinn lassan nyújtózik ki.
De mi beszélgetünk (néha megváltjuk a világot, néha szóba kerül az a bizonyos felső/parfüm/smink/egyéb ilyen női maszlag) és rengeteg az időnk.


2 komment

Címkék: vörös bor dekantálás

A bejegyzés trackback címe:

https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr58267455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andizoli · http://maitre.blog.hu/ 2008.01.20. 00:52:00

nahát, mi szél fú Magyarországra (vagy tart Magyarországon) ily jó érzésű gasztromágust? Örülök az írásodnak, esetleg elárulnád hol jutsz itthon GSM-hez?
üdv.

kóBORló · www.koborlo.blog.hu 2008.01.23. 14:58:46

Köszönöm a hozzászólást!
A mágus, szerintem mindenkiben ott van. Még az általad leírt rögös szamárlétra megmászása után is. Aztán, hogy mágia kerekediek -e belőle...? Nos, a fent leírt csoda egyenesen Ausztráliából egy bőrönd mélyén érkezett repülővel sok évvel ezelőtt: 1998 Rosemount Estate, Mc Laren Vale, GSM.
Itthon a 2000. évjárat elérhető az IFDT-nél:
www.ifdt.hu/web/ifdt.nsf/0/6B82C41B19FB7EECC12572F800345035?openDocument&type=undefined&lang=HU&unid=6B82C41B19FB7EECC12572F800345035&sid=GREB-7B5HY4
Fiatlabbakat szerintem A www.weinco.at-nál találni.
Szívesen olvasok beszámolót a kóstolásról, ha az asztalodra kerül.
üdv.