HTML

Kóborlás a gasztronómiában

Fiatal. Sokoldalú. Szakács-Borász-Sommelier. Szenvedélyesen szereti a munkáját. Borokat terel és imád élni. Te hinnél neki? Szakácskönyv? Élménybeszámoló? Borbúvárkodás? Ételek és italok, bor, sajt, miegymás? Szerinted?

Friss topikok

Linkblog

Csirkecombok szójás lilahagymalekváron sütve, Soproni Kékfrankos árnyékában

2008.01.08. 17:49 :: kóBORló

Végy ki két csirkecombot a mélyhűtőből!

Várj egy napot míg kiolvad, majd kezdj el aggódóan körbenézni, hogy mit is fogsz ebből kihozni, ekkor spontán vedd észre azt a fél kiló lilahagymát a spájzpadlón és kiálts fel örömödben: HEURÉKA!

Fogd a csirkecombot, dörzsöld be sóval, majd fokhagymakrémmel, rendesen nyúlj be a bőre és a hús közé, mintha tölteléket akarnál beletuszkolni; itt is dörzsöld be és önts kevés szójaszószt a bugyorba. Tedd félre, hadd járja át az íz.

Vedd elő a nagy jénait, vajazd ki az alját, hanyagul csapj rá némennyi szójaszószt!

Pucold meg az összes lil6hagymát, vágd félbe, karikázd fel, sportos lendülettel szórd bele a jénaiba! Sózd be(ettől izzad majd a hagyma), önts rá szójaszószt rendesen keverd össze!

Rakd a tetejére a csirkecombokat, önts alá 1,5 dl-t a vörösborból, tedd rá a tetejét a jénaira a és pakold be az előmelegített sütőbe!

Kb 50 percig süsd 160 fokon, vedd le a tetejét, saját levével locsolgatva süsd ropogósra kb. 10 perc alatt. Mindeközben a fölös lé elpárolog a hagymáról és egy lekvár állagú illatos masszává sűrűsödik a cucc.

 

A borról. Igen csirkéhez alapból fehéret iszunk. Nade bármilyen étel, amiben a lilahagyma és a szójaszósz a domináns, szigggorúan: Vörös.

Közepes testű, mégis jellegzetesen aromatikus, alapvetően üde bor Sopronból, a Kékfrankos hazájából: Pfneiszl – Újra együtt Kékfrankos 2005 (éték/ár bajnok).

A maga szöttyedt meggyes aromájával, szép, telt illatával, kerek savaival(figyeljük csak meg, hogyan gurul a torkunkon lefelé!) tökéletes ízharmóniát kerekít a szájban a mi kis kompakt lilahagymalekváros, szójás-fokhagymás csirkecombos gasztronómiai gyönyörünkkel.

2 komment

Címkék: vörös kékfrankos sopron bor hús könnyedebb stílus

A bejegyzés trackback címe:

https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1289751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sáfrány 2008.01.30. 15:23:20

Kedves Kóborló, a hagymalekvár alapvető tulajdonsága hogy némi cukorral készül. Amit írtál az nem hagymalekvár, még ha trendi is hagymalekvárnak nevezni lassan már minden punnyasztott hagymát.

Imígy e:

Hagymákat fonnyasztod magában kicsit, cukor+só rá, párolod, balzsamecet vagy jófajta vörösborecet, legvégén akár borsozhatod is kicsit. Só kiveszi a hagymából a nedvet, cukor meg segít neki cseppet karamellizálódni. Vizet néha lehet rálötty, le ne piruljék. Ilyesmi.

Mézzel vagy sziruppal is működik. Lényege hogy az édes és a savankás között egyensúlyozik ízlés szerint, amit írtál az csak sós lilahagyma, ergo közenincs.

kóBORló · www.koborlo.blog.hu 2008.01.31. 10:01:26

Kedves Katriina, alapvető tulajdonságom, hogy a konvencióktól el tudok szakadni, valamint az én számban a Pfneiszl Kékfrankos,a természetes szójaszósz és a csirkehúsnedvek alatt párolt lilahagyma ízgazdagsága messze túlmutat a "sós lilahagymán". Ezzel együtt köszönöm, ötletet adtál egy izgalmas vöröshagymalekvár elkészítéséhez.
süti beállítások módosítása