HTML

Kóborlás a gasztronómiában

Fiatal. Sokoldalú. Szakács-Borász-Sommelier. Szenvedélyesen szereti a munkáját. Borokat terel és imád élni. Te hinnél neki? Szakácskönyv? Élménybeszámoló? Borbúvárkodás? Ételek és italok, bor, sajt, miegymás? Szerinted?

Friss topikok

Linkblog

Csülök Teriyakival

2008.01.30. 13:01 :: kóBORló

Magyarosan belekapaszkodunk egy rendes, finoman füstölt sertéscsülökbe, olyan pont formás, mellső lábú darabba. Hazavisszük, agyagedényben puhára pároljuk(de lehet főzni is), felszeleteljük és vékonyan meglocsolgatjuk Teriyaki szósszal. Ezt házilag is elkészíthetjük szójaszósz, mirin,  és cukor összekeveréséből. Mirin a japán, édes főzőbor. Ha nem kapunk ilyet a boltban, akkor sake(többszörösen erjesztett, japán rizsbor) és cukor keverékével is helyettesíthetjük. Ha nem akarunk bíbelődni, besétálunk egy ázsiai boltba(ha ilyen sincs a környéken akkor egy nagyáruházba) és leemeljük a polcról a kész Teriyaki szószt kis üvegben.

Szóval kész a füstölt, párolt csülök, felszeleteltük, nyakon öntöttük Teriyakival.
Friss házi kenyeret tolunk hozzá: mennyei az íz!!! Ezen az interkulturális légyotton még a kis ferde szemek is elkerekednének.


Vékony, új vörösborral üdítő ízharmóniát ad. Mi egy Szent Márton napi újbort kortyolgattunk hozzá (Bock - Villányi Kékoportó 2007).

7 komment

Címkék: vörös villány bor hús magyaros

A bejegyzés trackback címe:

https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr16317757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dőzsi · http://napielet.hu/ 2008.01.30. 15:32:22

Helló! Fűszerezed-e valahogy a csülköt főzés előtt?

kóBORló · www.koborlo.blog.hu 2008.01.30. 15:47:50

Helló! Nem, mivel füstölt csülköt használok.
Tehát már besózták, esetleg pácolták füstölés előtt, az íze pedig a "füstön" jött meg.

dőzsi · http://napielet.hu/ 2008.01.30. 16:13:14

Igaz, igaz, a "füstölt" elkerülte a figyelmemet. Kösz!

TGV 2008.01.30. 16:20:49

nekem vannak fenntartasaim:
sozott husra meg sos szoszt onteni? Ezeket a szoszokat sotlan dolgokra szoktak alkalmazni.
A japan konyhaban a tulsozas rettentoen udvariatlan gesztus!

de persze nem teljesen remenytelen az eset. en is elsutottem mar magyaros szusit es jol vettek...

kóBORló · www.koborlo.blog.hu 2008.01.31. 09:07:19

Kései szüretelésű hegyaljai bort egy pikáns keleti ételhez?
Voltak fenntrtásaim, mégis fergeteges kombináció.

Magyarosan borítottam a szokáshagyományt, japán vendégek pedig nem voltak a közelben, így maradt a jó közézet és mindnekinek ízlett...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.02.13. 10:51:43

"en is elsutottem mar magyaros szusit " -

Az nem is rossz: Például tonhal helyett csirkemell, rizs helyett krumpli, wasabi helyett torma :-) Na és szójaszósz helyett Unikum!