HTML

Kóborlás a gasztronómiában

Fiatal. Sokoldalú. Szakács-Borász-Sommelier. Szenvedélyesen szereti a munkáját. Borokat terel és imád élni. Te hinnél neki? Szakácskönyv? Élménybeszámoló? Borbúvárkodás? Ételek és italok, bor, sajt, miegymás? Szerinted?

Friss topikok

Linkblog

Az újévi tuningmalac - manifesztum

2008.01.05. 10:45 :: kóBORló

Azt tanácsolják a régiek, hogy az új év első napjaiban együnk lencsét, akkor lesz pénzünk egész évben dögivel, és együnk malacot is, hogy az kitúrjon nekünk minden jót.

Na, ezen aztán ne múljon, gondoltam, és a közeli boltban, hagyománytisztelő gyerek módjára be is pakoltam a fél kilós lencsét a kosárba. A húsos pult előtt eszembe jutott, hogy az én szívszerelmem gyönyörű oldalast hozott valamelyik nap a hentestől, úgyhogy már csak babérlevél, fokhagymakrém (nincs kedvem szöttyögni a fokhagymával), sárgarépa, mustár, vöröshagyma, tejföl kell.

Otthon pedig már csak a türelmes formánkra és a fürgeségünkre van szükség. Meg egy napra, amikor a lencse ázik és kb. duplájára dagad. A lencse előkészításe felér egy kisebb dagonyával: rettenetes színű, sötét barnán folyó levet lehet leönteni róla a hideg átmosás(ok)kor, majd az ezt követő főzés során(ekkor már benne a babérlevél) is érdemes lecserélni az első vizet. Utána nem habozok, lehabozom, majd egy makulátlanul tiszta lábosba öntöm jellegre csíramentesített, sokadik levével, amelyben készre habarom, mustárral, fokhagymakrémmel fűszerezem sóval, némi cukorral ízesítem.  Egyszer még  összerottyantom(de nem forralom!!! - kicsapódna a tejföl) és kész.

Jöhet a bordacsontok köré beépült nyers izomszövet, az újévi tuningmalac-manifesztum: az oldalas!

Lemossuk, fokhagymakrémmel, sóval(csak mértékkel, a fokhagymakrém is sós), bedörzsöljük.

Robbantunk egy magas falú tepsit, amelybe precízen kimérve, pont egy elnyújtott csuklómozdulatnyi étolajat öntünk, elterítjük benne az oldalast, alávágunk a szilveszteri pezsgő maradékával(ha szakszerű volt a buli és a pezsgő emlékét már csak a falon száradó folt őrzi, akkor megteszi a víz is).

Átszellemülten körbeszórjuk a húst 1 fej félbevégott vöröshagymával és 3 közepes db hasábokra vágott sárgarépával. Barátunk az alufólia(minden megpuhul alatta). Lezárjuk vele a tepsit, jól a széleire nyomkodjuk és sütjük 170 fokon 50 percet.

Ezután lebontjuk az alufóliát(a távolabbi csücskénél kezdve, a karunkat nem kell megpuhítsa a forró gőz) és 5 percenként locsolgatva a saját levével ropogósra sütjük az oldalast, kábé 15-20 perc alatt. Ha csaj előtt főzünk, a sütőből kivéve látványosan locsoljuk végig a húst pezsgővel: veszettül jön az illat, nagyon serceg és gőzöl; tuti siker!

Megkóstolhatjuk stílszerűen pezsgővel, de ebben az esetben kizárólag valami palackos érlelésű, nehéz, aromatikus, telt pezsgőt ajánlok, természetesen brut-t(akár nyers pezsgőt is).

A biztonség kedvéért én még dekantáltam hozzá  egy  Áldozói barik Kereklevelűt
Tóth Sándor Pincéjéből, a 2003-as(!)évjáratból, 1 hónapja lett letöltve,  nagyon kell keresni, hogy rátaláljunk. Kézműves, hosszan finomseprőn érlelt, brutál testű bor, szinte harapni lehet, megtáltosodik tőle a malac és a csajomnak is ízlett.

Szólj hozzá!

Címkék: fehér chardonnay monostorapáti bor lencse új év hús dekantálás

A bejegyzés trackback címe:

https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr78285422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása