Azt tanácsolják a régiek, hogy az új év első napjaiban együnk lencsét, akkor lesz pénzünk egész évben dögivel, és együnk malacot is, hogy az kitúrjon nekünk minden jót.
Na, ezen aztán ne múljon, gondoltam, és a közeli boltban, hagyománytisztelő gyerek módjára be is pakoltam a fél kilós lencsét a kosárba. A húsos pult előtt eszembe jutott, hogy az én szívszerelmem gyönyörű oldalast hozott valamelyik nap a hentestől, úgyhogy már csak babérlevél, fokhagymakrém (nincs kedvem szöttyögni a fokhagymával), sárgarépa, mustár, vöröshagyma, tejföl kell.
Otthon pedig már csak a türelmes formánkra és a fürgeségünkre van szükség. Meg egy napra, amikor a lencse ázik és kb. duplájára dagad. A lencse előkészításe felér egy kisebb dagonyával: rettenetes színű, sötét barnán folyó levet lehet leönteni róla a hideg átmosás(ok)kor, majd az ezt követő főzés során(ekkor már benne a babérlevél) is érdemes lecserélni az első vizet. Utána nem habozok, lehabozom, majd egy makulátlanul tiszta lábosba öntöm jellegre csíramentesített, sokadik levével, amelyben készre habarom, mustárral, fokhagymakrémmel fűszerezem sóval, némi cukorral ízesítem. Egyszer még összerottyantom(de nem forralom!!! - kicsapódna a tejföl) és kész.
Jöhet a bordacsontok köré beépült nyers izomszövet, az újévi tuningmalac-manifesztum: az oldalas!
Lemossuk, fokhagymakrémmel, sóval(csak mértékkel, a fokhagymakrém is sós), bedörzsöljük.
Robbantunk egy magas falú tepsit, amelybe precízen kimérve, pont egy elnyújtott csuklómozdulatnyi étolajat öntünk, elterítjük benne az oldalast, alávágunk a szilveszteri pezsgő maradékával(ha szakszerű volt a buli és a pezsgő emlékét már csak a falon száradó folt őrzi, akkor megteszi a víz is).
Átszellemülten körbeszórjuk a húst 1 fej félbevégott vöröshagymával és 3 közepes db hasábokra vágott sárgarépával. Barátunk az alufólia(minden megpuhul alatta). Lezárjuk vele a tepsit, jól a széleire nyomkodjuk és sütjük 170 fokon 50 percet.
Ezután lebontjuk az alufóliát(a távolabbi csücskénél kezdve, a karunkat nem kell megpuhítsa a forró gőz) és 5 percenként locsolgatva a saját levével ropogósra sütjük az oldalast, kábé 15-20 perc alatt. Ha csaj előtt főzünk, a sütőből kivéve látványosan locsoljuk végig a húst pezsgővel: veszettül jön az illat, nagyon serceg és gőzöl; tuti siker!
A biztonség kedvéért én még dekantáltam hozzá egy Áldozói barik Kereklevelűt
Tóth Sándor Pincéjéből, a 2003-as(!)évjáratból, 1 hónapja lett letöltve, nagyon kell keresni, hogy rátaláljunk. Kézműves, hosszan finomseprőn érlelt, brutál testű bor, szinte harapni lehet, megtáltosodik tőle a malac és a csajomnak is ízlett.