HTML

Kóborlás a gasztronómiában

Fiatal. Sokoldalú. Szakács-Borász-Sommelier. Szenvedélyesen szereti a munkáját. Borokat terel és imád élni. Te hinnél neki? Szakácskönyv? Élménybeszámoló? Borbúvárkodás? Ételek és italok, bor, sajt, miegymás? Szerinted?

Friss topikok

Linkblog

Amikor mindenki pezsgőt iszik,

2007.12.31. 19:30 :: kóBORló

...akkor veszem én elő a spájz hűvös kőpadlóján elfektett Kékfrankos-Syrah-Medoc Noir-Pinot Noir válogatást, amelyet Villányi Cédulás Cuvée-nek kereszteltek a Gere Pincészetben.
Egy régi magyar fajta(bár eredete mindmáig vitatott) három, itthon új fajtával házasítva.
Ha csak elolvassuk az összetételt, már szinte érezzük a fűszeres illatokat: fekete bors, kis szegfűbors,  nagymama kalácsának vaníliája, érett sötét színű bogyós gyümölcsök(feketeribizli és szeder, szöttyedt meggy). Aztán beleszagolunk a pohárba: és tényleg! Jut eszembe semmi szükség padlóvázára, mint az Ausztrál GSM-nél, könnyedebb, a stílus, inkább a kerek kelyhű pohárban(burgundi típusú mint a palack amibe töltötték) tudja ontani finom gyümölcsillatait.

Elismerően bólintok a még lilás, de már rubinvörösbe hajló, mély, sötét színárnyalataira.

Nagy a kíváncsság("Hú, fini lesz, Mackó?"): bele is kortyolok(csak aprókat, hogy rendesen megforgathassam a számban és oda tudjak figyelni a borra). Telt, masszív anyag. Kicsit érződik rajta a barik érlelés és cseppet húz a csersav(ez az ami a szánk oldalát horpasztja), de csikó ez még, a cimkén ez áll: 2006. 2-3 év múlva, igazi incselkedő gömbölyű bor lesz.

Azt írják "...méltó tagja a Gere Pincészet új, modern stílusú borsorozatának...". Szerintem izgalmas  ez a vonal, egyelőre csak a pincénél lehet hozzájutni, de megér egy utat!

 


Ma estére én már csak a hűtő alsó polcáig ajánlom a portyát.
Nálunk is lassan előkerül a Hungária Grand Cuvée brut.

Boldogságban, egészségben, szerencsében, figyelmességben és méltó, szép borokban bővelkedő új évet kívánok mindenkinek!

Egészségünkre!

2 komment

Címkék: vörös villány bor könnyedebb stílus

A bejegyzés trackback címe:

https://koborlo.blog.hu/api/trackback/id/tr60280513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilly 2008.01.30. 17:41:28

Rendkívül érdekes és értékes gondolatokkal tűzdelt infosort kaptam,személyesen hol folytathatnánk ezt a kis eszmecserét?Érdekel,hogy honnan ismerik a tirpák nyelvezetet?A csülökről,és a villányi borokról nem is beszélve.Ha összejönne a személyes találkozás,szívesen meghívnám Balatonfüredi pincészetembe.Választ várok.Lilly

kóBORló · www.koborlo.blog.hu 2008.01.31. 10:33:52

Kedves Lilly, örülök, hogy értékre lelt soraimban. Köszönöm! Eszmecserét itt folytathatunk. A helyzet az, hogy rövidesen nős ember leszek. Jó időjárást, szép termést kívánok a füredi pincészetébe!
süti beállítások módosítása